niedziela, 9 sierpnia 2015

Dieta kapuściana

Namówiła mnie do niej koleżanka z pracy. Próbowałam ją raz i wytrzymałam tylko 2 dni. Pierwszy dzień było super, ale potem rosła mi ta zupka w ustach. 

W pierwotnej wersji była bardzo rygorystyczna, teraz oglądając internet stwierdzam, że jest bardziej zróżnicowana. Wersja, którą próbowałam przez pierwsze 2 dni jadło się tylko zupę, na trzeci był jakiś owoc, potem warzywo, więc nie było lekko.
Teraz spróbuję raz jeszcze:



Składniki:

  • 1-1,5 kg kapusty
  • 6 pomidorów 
  • 2 zielone papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 mały seler
  • 3 litry wody
  • kostka rosołowa
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

  • kapustę poszatkować, seler pokroić w drobne paski, wrzucić do garnka, dodać przyprawy, kostkę bulionową, zalać wodą i gotować bez przykrycia na średnim ogniu ok. 15 minut
  • z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w piórka
  • warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
  • pomidory delikatnie naciąć, przelać wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę – dodać na końcu i gotować 5 min.

Jeść do woli jak tylko złapie nas głód + 2 litry wody niegazowanej i:

Dzień 1: owoce (np. arbuz, pomarańcze, jabłka, pomarańcze, bez bananów)

Dzień 2: warzywa zielone bez strączkowych

Dzień 3: warzywa i owoce – bez tych kalorycznych typu banany i ziemniaki

Dzień 4: 4 banany,

Dzień 5: około 30 dag gotowanego/upieczonego chudego mięsa lub ryby + 6 pomidorów,

Dzień 6: około 30 dag gotowanego/upieczonego chudego mięsa lub ryby + warzywa, najlepiej zielone

Dzień 7: brązowy ryż/kasza, warzywa, 2 soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru). No ale to już niedziela, więc dzień wieprza i znam siebie...

Smaczna kolorowa zupa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz