niedziela, 7 grudnia 2014

Pasta z bakłażana - mega dietetyczna

100 g tego warzywa ma zaledwie 22 kcal i dużo błonnika.
Podobno obniża cholesterol i poprawia przemianę materii, więc jak najbardziej wskazane jest dla osób odchudzających się.
Osobiście do tych wszystkich achów i echów dodam, że jest bardzo sycące.
A to w obecnej chwili zaleta najważniejsza ;)

Pasta z bakłażanów to narodowa potrawa z Rumunii.
Oni oczywiście na bogato, grillują je w całości, a potem dodają cebulkę, czosnek, oliwę...
Ponieważ aura za oknem nie służy do stania przy grillu, a i w planie mamy stracić kilka kilo przedstawiam ubogą krewną tej Rumuńskiej ;)

Potrzebujemy:
1-2 bakłażany
sól,
pieprz
Umyte bakłażany kroimy na pół.

Wnętrze dosyć głęboko nacinamy. Tak jak na zdjęciu.

Obficie posypujemy solą starając się, aby znalazła się również wewnątrz nacięć.

Układamy przecięciem do dołu i odstawiamy na 0,5 godziny,
aby puścił sok z goryczką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni
na 0,5 godziny

Wybieramy wnętrze łyżką.

Rozgniatamy widelcem, trochę pieprzymy do smaku i gotowe.
Tak przyrządzoną pastę można podawać do drugiego dania jako jarzynkę lub jako dodatek do chleba.
Dobrze smakuje z pomidorem i cebulką. Ja sobie nakładam na kanapkę z twarożkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz