Jeszcze chwila i szparagi zaczną być łykowate, a potem znikną na dobre aż do następnej wiosny.
Więc należy korzystać z dobrodziejstw póki są. Mają bardzo mało kalorii bo tylko 16kcal /100g oraz właściwości oczyszczające idealne na przesilenie wiosenne. Do tego dobrze urozmaicają naszą dietę.
Produkty:
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 łyżeczki soli i cukru
Sos:
3 łyżki oleju
3 łyżki przegotowanej wody (normalnie powinno być 6 łyżek oleju, ale woda obniży kaloryczność potrawy i nieźle oszukuje olej)
sok z ok. 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 mały ząbek czosnku
2-3 gałązki koperku drobno posiekanego
Przyrządzenie:
Szparagi myjemy, kroimy na 2 cm kawałki. "Główki" odkładamy na bok, a resztę gotujemy w słono-słodkiej wodzie ok 7 min. Następnie dorzucamy końcówki ("główki") szparagów i gotujemy dalsze 4 minuty. Całość odcedzamy i odstawiamy aby trochę przestygło.
Międzyczasie przygotujemy sos. Do miseczki wlewamy olej, wodę, sok z cytry i przyprawy. Mieszamy intensywnie (widelcem lub trzepaczką), aż sos zmętnieje i nabierze białawej barwy dodajemy sprasowany czosnek i koperek. Polewamy sosem szparagi i gotowe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz