Może być samo jako przystawka lub z ziemniaczkami z wody jako danie główne.
Produkty na 2 porcje:
1 pęczek białych szparagów
200 g szynki pokrojonej w plastry (tyle szt. ile jest szparagów)
trochę masła
1/2 łyżeczki soli i cukru.
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać 2/3 końcówki (góra nie jest łykowata) i ugotować w słono-słodkiej wodzie. Gotujemy ok. 5-10 min. w zależności od grubości szparagów.
Na desce rozkładamy plaster szynki, na nim układamy wiórek masła i zawijamy szparaga. Wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch kilka wiórków masła i lekko zapiekamy (najlepiej włączyć grill) w temp. 200 stopni.
Max 10 min. Ale to zależy od piekarnika, więc radzę na pierwszy raz zaglądać.
Na zdjęciu jest tylko 1 porcja przygotowana na kolację. Drugą część zabiorę na poniedziałkowy obiad do pracy.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz