poniedziałek, 18 maja 2015

Szparagi z szynką - dla początkujących

Proste i wykwintne danie. A do tego zdrowe i nisko kaloryczne.
Może być samo jako przystawka lub z ziemniaczkami z wody jako danie główne.

 Produkty na 2 porcje:
1 pęczek białych szparagów
200 g szynki pokrojonej w plastry (tyle szt. ile jest szparagów)
trochę masła
1/2 łyżeczki soli i cukru.

Przygotowanie:


Szparagi umyć i obrać 2/3 końcówki (góra nie jest łykowata) i ugotować w słono-słodkiej wodzie. Gotujemy ok. 5-10 min. w zależności od grubości szparagów.


Na desce rozkładamy plaster szynki, na nim układamy wiórek masła i zawijamy szparaga. Wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch kilka wiórków masła i lekko zapiekamy (najlepiej włączyć grill) w temp. 200 stopni.
Max 10 min. Ale to zależy od piekarnika, więc radzę na pierwszy raz zaglądać. 
Najlepiej smakują z ziemniaczkami na parze (lub z wody), albo same.


Na zdjęciu jest tylko 1 porcja przygotowana na kolację. Drugą część zabiorę na poniedziałkowy obiad do pracy. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz