środa, 24 lutego 2016

Omlet z boczniakami

Wprawdzie jadam taki omlet na kolację, ale dla wielu osób smażone grzyby mogą być za ciężkie na wieczór więc lepiej robić go na śniadanie.  Wbrew pozorom nie jest to potrawa kaloryczna chociaż smażona. Po dodaniu soli grzyby puszczają sok więc nie potrzebują dużo tłuszczu.
Jest to kolejna potrawa, która dobrze syci i wystarcza na długo. A o to właśnie nam chodzi ;)

Składniki na 1 porcję.
2 jajka
150 - 200 g boczniaka pokrojonego w paski
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
odrobina tłuszczu do smażenia - max 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
W sezonie 1 pomidor do ozdoby po usmażeniu ew. sok pomidorowy do wypicia bo nie lubię zimowych pomidorów.

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczniaka i solimy.  Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby lekko się przypieką. Międzyczasie roztrzepujemy jajka, a następnie wlewamy bezpośrednio do patelni. Jak masa lekko stężeje i zacznie odchodzić od patelni obracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę i gotowe.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz