czwartek, 4 lutego 2016

Sałatka z buraczków - dietetyczna

Jestem pewna, że już wrzucałam tutaj przepis na lekką i niskokaloryczną sałatkę z buraczków. Niestety nie dałam do niej etykiety i teraz nie umiem jej zlokalizować, a ponieważ prosiła o nią koleżanka robię to raz jeszcze.
Sałatkę można zrobić bez dodatku oliwy, zaoszczędzimy jakieś 200 kcal na całości. Ponieważ w oleju rozpuszczają się witaminy A, D, E, K warto nie rezygnować do końca z tłuszczy. Jeżeli jednak będziemy jeść sałatkę w połączeniu z mięsem, spokojnie możemy sobie ten dodatek odpuścić. :)

Składniki:
4 buraczki, upieczone lub ugotowane w łupinie.
1 niewielka cebula
To jabłko jest za duże, wystarczy 1/2
1 niewielkie jabłko
2 łyżki oleju (o neutralnym smaku)
1/2 łyżeczki cukru (koniecznie)
sok ze świeżej cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa i jabłko obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.
Prawda, że proste?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz