Tak Kochani.Imbir przybył do nas ze wschodu i przyspiesza spalanie naszego tłuszczyku.
Dlatego warto jak najczęściej dodawać go do gotowania. Zwłaszcza, że podnosi walory smakowe potraw.
Bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, a zwłaszcza na wątrobę.
Jak sobie pofolgujemy na święta i jedzenie będzie nam "leżało" proponuję pół łyżeczki mielonego imbiru zalać filiżanką wrzątku (50-100 ml nie za dużo, bo potem trudno to wypić). Odczekać chwilkę i wypić. Po chwili poczujemy ulgę.
Ponadto podobnie jak czosnek działa bakteriobójczo, a w odróżnieniu od niego nie wydzielamy przykrego zapachu po spożyciu. Bardzo zdrowo jest pić regularnie w okresie jesienno-zimowym herbatkę z dodatkiem świerzego korzenia imbiru. Zapobiega chorobom gardła oraz przyspiesza leczenie stanów zapalnych.
![]() |
| Świerzy, pokrojony w plasterki korzeń imbiru, zalany wrzątkiem popijam cały dzień. Od kiedy piję go regularnie rzadko choruję zimą. |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz