Ponieważ większość przepisów znajdowanych w internecie na kaszę jaglaną są naprawdę pyszne, ale niestety tuczące postanowiłam samemu poksperymentować.Najbardziej w jaglanej drażnił mnie jej "chropowaty" smak, dlatego uważam, że z mazistym bakłażanem tworzą niezły duet.
Składniki na 2 duuuuże porcje:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przepis obok)
2 średniej wielkości bakłażany
5-6 pieczarek
2 czerwone papryki (czerwona najlepiej urozmaica potrawę)
Wykonanie:Bakłażany tradycyjnie kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min., aby puściły sok. Międzyczasie włączamy piekarnik na 180 stopni, kroimy paprykę w kostkę i pieczarki w plastry, smarujemy tłuszczem formy bardzo cieniutko.
Po 20 minutach odlewamy goryczkowaty sok z bakłażanów i wsypujemy na naczynie do pieczenia. Ja mam 2 małe, ale można do 1 większego lub na blasze. Następnie układamy pieczarki, na wierzch paprykę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min.Po upieczeniu mieszamy z kaszą jaglaną i doprawiamy solą i pieprzem.
Dla urozmaicenia, można pierwszego dnia zjeść osobno układając obok kaszy. Tak nawet ładniej wygląda, a dopiero na drugi dzień wymieszać z resztką kaszy (tak z kolei lepiej smakuje).
![]() |
| Wraz z gotowanym kurczakiem |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz