wtorek, 31 marca 2015
Pomocnicy w odchudzaniu - gorzki smak
Czytałam kiedyś, gdzieś, że produkty spożywcze o smaku gorzkim zmniejszają łaknienie. Tłumaczono to naszymi pierwotnymi instynktami, bo najczęściej smak gorzki kojarzy się z trucizną i rzeczami niejadalnymi. Więc taki neandertalczyk po włożeniu czegoś do ust dostawał od swoich kubków smakowych ostrzeżenie "uwaga to się nie nadaje do jedzenia" i zostawiał roślinę w spokoju. Ponadto posmak w ustach powoduje, że przez dłuższy czas nie chce nam się jeść. Przetestowałam to i stwierdzam, że autor artykułu miał rację.
Za wyjątkiem piwa, ale to wyjątek potwierdzający regułę :)
Niestety tych produktów tak naprawdę nie ma wiele (grapefruit, cykoria, kilka sałat) dlatego bardzo się ucieszyłam jak trafiłam w sklepie na radicchio (na zdjęciu). Wprawdzie jest droga, ale tak gorzka, że wystarczy kilka liści do smaku, więc będę miała na dłużej. Do tego uatrakcyjnia wygląd sałaty z uwagi na jej kolor.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz